Tips Pengantin : Kenapa Ramai Suami Curang, Tapi Tak Mahu Lepaskan Isterinya?

Spread the love

Assalamualaikum… saya berkahwin hampir 3 thun… sepanjang perkahwinan suami sentiasa curang dengan berlainan wanita dan mula menghampiri zina… alasannya saya tidak boleh melahirkan zuriat untuk dia… sedangkan dia langsung tidak berusaha untuk bawa saya pergi berubat… suami selalu berkasar dan memukul saya tanpa sebab yang munasabah, dia seorangyang terlalu ego dgn isteri tapi amat sopan bila bersama org lain… sedangkan dia seorang ustaz dan tahu hukum agama, tapi alhamdulillah saya masih boleh bersabar dan melayan segala tuntutanya dengan baik tanpa bermasam muka walaupun hati saya hanya ALLAH sahaja yang tahu… saya masih menuntut di IPTA dan tidak bekerja, sedikit sebanyak masalah ni menganggu pembelajaran saya.. saya ingin mengundur diri dari hidupnya untuk dia bahagia dengan wanita pilihan hatinya, tapi dia pula tidak mengizinkan saya pergi… saya buntu dan hidup saya semakin suram.. apa perlu saya buat?? Adakah perkahwinan ini masih boleh diselamatkan lagi?

 

Puan,
Wa’alaikum salam.. Khabar gembira bagi yang bersabar dengan ujian daripada Allah SWT. Perkahwinan semasa belajar sememangnya banyak cabarannya, antara tanggungjawab rumahtangga dan belajar. Adakah suami puan juga masih belajar atau sudah bekerja?

 

Dalam hal rumahtangga, suami isteri mestilah memainkan peranan masing-masing. Walaupun suami atau puan bergelar ustaz atau ustazah sekalipun, belum tentu faham seni hidup berumahtangga jika sekiranya tidak dipraktik dan ditambah pengetahuan mengenainya. Antara perkara utama yang mesti dilaksanakan antara pasangan suami isteri:

1) Bangkitkan suasana mawaddah
2) Saling mempercayai
3) Menghiasi rumah tangga dengan harmoni
4) Saling menasihati, tegur secara berhikmah dan berbincang walaupun sekecil-kecil perkara.

 

Dan perkara yang perlu dititik beratkan ialah:

1) Solat berjemaah
2) Isteri kena pandai berhias
3) Menjadi pendengar yang baik

 

3 Tahun perkahwinan bukanlah suatu tempoh yang lama, namun jika masing-masing membuat hal sendiri mungkin pasangan akan mula tawar hati. Untuk itu puan harus segera menangani permasalahan yang timbul. Jika alasan zuriat yang ditimbulkan dan tidak mendapat sokongan pula dari suami, puan hendaklah bertindak sendiri dengan izinnya untuk pergi mendapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu. Jika sekiranya puan normal dan tidak mempunyai masalah, berbincanglah dengan suami dan carilah titik pertemuan yang boleh mengembirakan hubungan puan, suami isteri. Namun, sekiranya sebaliknya jangan putus asa banyakkan berdoa dan berikhtiar.

 

Dalam hidup ini yang paling utama ialah belajar menerima takdir Allah SWT dan redha dengan ketentuannya. Pasti kita akan bahagia walaupun banyak halangan dan ujian yang melanda, kerana kita tidak akan mampu keluar dari takdir Allah melainkan dengan izinnya jua. Moga puan tabah mengharungi kehidupan ini dan belajarlah memberi yang terbaik untuk orang lain, khususnya suami, inshaAllah Allah akan memberi yang terbaik pula untuk kita.

 

Yakinlah, Allah sentiasa bersamamu…

 

 

Sumber : https://www.pesonapengantin.my/kenapa-ramai-suami-curang-tapi-tak-mahu-lepaskan-isterinya/?fbclid=IwAR2o7qw7CVjD8yGpgQfcrZavy_lH6oln9Yp1cGs0XzP3CRoCzTZnVdFwbPU 

Post navigation