Tips Pengantin : Suami Baran, Tak Solat, Isteri Mana Boleh Tahan?

Spread the love

Assalamualaikum..
Saya nak bertanya, apa hukum seorang isteri menasihati suami untuk bersembahyang dan berubah, tapi suami bagi banyak alasan.. sy teringin sangat dia mnjadi imam kepada saya dan anak – anak. Salah kah saya.. Suami seorang panas baran, abila marah habis keluar sumpah seranah, di maki – hamun. Saya paling benci kata2 yang keluar dari mulutnya. Suami langsung tidak menunjukkan akhlak yang baik depan anak – anak.. saya rasa amat tertekan. Dan satu lagi masaalah saya, kami sama – sama berniaga, saya membuat kuih di rumah untuk bantu tambah pendapatan keluarga, tapi suami seringkali mengungkit – mengungkit akan apa yang telah di lakukannya. Suami tidak ikhlas dalam mencari nafkah untuk kami sekeluarga. Kekadang saya bergaduh dan bermasam muka akan perkara bgini.. saya cuba untuk cari jalan penyelesaiaan.. tapi buntu.. tapa suami asik sebut tentang suatu hari nanti kita pasti berpisah.. Mohon  pendapat apa yang harus saya lakukan.. 

 

Waalaikumussalam . . . .

Didoakan moga puan beroleh istiqamah dalam menunaikan amanah sebagai seorang isteri dan hamba kepada Tuhan Sekelian alam, Allah SWT. Kehidupan rumahtangga sememangnya penuh dugaan dan jalan yang berliku. Kesabaran amat diperlukan kerana halangan yang mendatang silih berganti. Ia akan menjadi semakin sukar apabila nahkoda yang menjadi harapan tidak mampu mengemudi dengan baik bahtera yang sedang belayar menghadapi lautan yang tidak menentu keadaannya.

Puan patut bersyukur kerana Allah SWT telah menganugerahkan kepada puan seorang suami walaupun dia kurang berkenan di hati dek kerana sikap dan tingkah lakunya. Puan patut membantunya untuk menjadi nahkoda yang baik. Hati seorang lelaki akan mudah lunak disebabkan layanan yang istimewa yang diberikan oleh wanita yang dikasihinya. Fahamilah kaum lelaki amat sukar untuk mempamerkan perasaan cinta dan kasihnya kepada wanita yang telah menjadi miliknya. Ini disebabkan keegoan yang ada pada jiwa lelaki yang bernama suami.

Apa yang perlu puan lakukan layanilah dia dengan sebaik-baiknya dan selembut-lembut tindakan. Melalui kata-kata yang lembut dan manis, tingkahlaku yang beradab dan lemah lembut walaupun si suami tetap dengan egonya. Yakinlah puan, kalau puan melakukannya dengan penuh keikhlasan ini lebih baik daripada kata-kata nasihat yang diberikan kepadanya. Kurangkan lontaran kata-kata yang mencabar keegoannya tetapi banyakkan tindakan yang baik untuknya. Keegoan lelaki tidak boleh dilentur dengan kata-kata lebih-lebih lagi daripada isterinya. Keegoannya akan mudah cair dengan layanan yang diberikan oleh seorang isteri yang jujur dan ikhlas.

Ya.. memang hati ini akan meronta-ronta, “kenapa aku perlu berbuat baik kepadanya
sedangkan dia sebaliknya tidak pernah menjadi suami yang baik untukku!” Fahamilah puan, Nabi SAW mengajar kita untuk menunjukkan contoh yang baik kepada orang lain kerana perkara itu cukup memberi kesan kepada mereka. Jadilah resam pokok yang berbuah, walaupun dilontar batu, dijolok galah tetapi ia tetap mengugurkan buah yang baik dan tetap akan berbuah lagi dilain ketika. Yakinlah setiap kebaikan yang kita lakukan pasti akan diganjari dengan pahala dan kebaikan juga daripada Allah SWT.

Biarlah dia terus mengungkit, namun puan terus tetap istiqamah dengan kebaikan dan berusaha dengan ikhlas membantu keluarga. Jangan hiraukan ugutannya. Dia pasti akan terfikir suatu hari nanti setiap keikhlasan yang puan lakukan dan akan menghargainya. Apa yang puan perlu lakukan teruskan istiqamah dan banyakkan berdoa moga Allah membantu puan dan melambutkan hati suami puan agar dia menjadi suami yang baik, insya Allah.

Kita tidak mampu melakukan sesuatu apa pun melainkan dengan keizinan dan bantuan daripada Allah SWT semata-mata. Kembalilah kepadaNya, pasti kita akan bahagia di kemudian hari nanti. Semoga puan akan terus tabah menghadapi dunia yang penuh cabaran ini. 

 

Sumber : https://www.pesonapengantin.my/suami-baran-tak-solat-isteri-mana-boleh-tahan/?fbclid=IwAR1CyoO4yO2cDLLn8sj00QQfanL_N0uJvONhUlaOQ0g6SZ-BnX8fOxpxhsE 

Post navigation