Tips Pengantin : Zaman Bujang & Alam Kahwin Adalah Satu Kehidupan Yang Sangat Berbeza

Spread the love

Mengharungi kehidupan alam perkahwinan bukanlah sesuatu yang mudah. Terlalu banyak onak dan duri yang terpaksa dilalui sepanjang hidup berumah tangga.

Persediaan awal dalam perkahwinan sama ada dari sudut kewangan dan cara hidup mampu merancang perjalanan hidup berumah tangga dengan lebih teratur dan dapat mengelakkan perselisihan faham yang bakal berlaku kerana masih belum biasa dengan alam baru ini.

 

HAKIKATNYA ZAMAN BUJANG DAN ALAM PERKAHWINAN ADALAH SATU KEHIDUPAN YANG SANGAT BERBEZA. DI SINILAH TERLETAKNYA REALITI KEHIDUPAN YANG PENUH DENGAN TANGGUNGJAWAB DAN KEBIJAKSANAAN DALAM MENGATUR SATU PERKONGSIAN HIDUP.

 

Jika dulu ketika hidup membujang tanggungjawab banyak terletak pada ibu dan ayah. Kini bila sudah melangkah ke alam perkahwinan, tanggungjawab itu terletak pada diri anda sendiri.

Perkongsian hidup antara suami dan isteri memerlukan kerjasama, toleransi dan kesabaran yang tinggi.


Antara tanggungjawab suami ialah menyara isteri, menyediakan tempat tinggal serta makan minum isteri dan anak-anak.


Bagi si isteri pula, tanggungjawabnya juga banyak, antaranya menjaga keharmonian dan kerukunan rumah tangga dengan menjalankan tugas sebagai isteri seperti memasak, mengemas dan membantu menjaga ekonomi keluarga.

 

Sumber : https://www.pesonapengantin.my/zaman-bujang-alam-kahwin-adalah-satu-kehidupan-yang-sangat-berbeza/?fbclid=IwAR3hv4oAYFzQ9dAFg4IsiT71LiTK_O8WxtvTK4EQbC_cgtb1SQaDJgeHpG8

Post navigation