Tips Pengantin : Cintailah Pasanganmu Kerana Allah Kerana Dengan Itu, Semuanya Akan Indah

Spread the love

Orang yang benar imannya, mencintai apa yang Allah berikan kepadanya.


Seorang suami yang beriman mencintai isterinya kerana itulah isteri yang Allah berikan kepadanya. Cintanya semakin bertambah apabila isterinya melakukan perkara-perkara yang diperintah serta diredhai oleh Allah, merudum jika isterinya melakukan perkara-perkara yang dilarang atau dibenci oleh Allah. Cintanya kepada isteri tidak lain adalah buah dari cintanya kepada Allah.


Demikianlah juga kecintaan seorang isteri kepada suaminya, kecintaan suami-isteri kepada anak-anak mereka, kecintaan anak-anak kepada ibubapa mereka dan kecintaan di antara sesama umat Islam. Semua itu tidak lain adalah hasil dari cinta mereka kepada Allah.


Oleh itu, orang-orang yang beriman boleh mencintai sesuatu atau seseorang selain Allah dalam jumlah yang tidak terhad. Akan tetapi cinta itu adalah kerana Allah semata, bertambah atau berkurang kerana Allah dan tidak sekali-kali menandingi cinta mereka kepada Allah.


Bagaimana Hendak Mencintai Allah?


Cinta ialah keterpautan hati kepada seseorang kerana kebaikan orang tersebut. Lebih baik orang itu, lebih kuat pautan hati kepadanya. Lawan kepada cinta ialah benci, iaitu penolakan hati seseorang kerana kejahatan orang tersebut.


Lebih jahat orang itu, lebih kuat tolakan hati terhadapnya. Seolah-olah hati memiliki sepasang angan yang dapat memaut dan menolak.


Apa jua kebaikan orang lain, tidak ada tandingannya jika dibanding dengan kebaikan Allah.


Allah memberikan kita kehidupan ini, nikmat Islam, rezeki, kesihatan dan pelbagai lagi yang tidak mampu kita hitung.


Sekali sekala Allah menguji kita dengan kesusahan, bukan bererti Allah membenci kita tetapi menyayangi kita dan ingin memberikan peringatan kepada kita serta menarik kita agar lebih rapat kepada-Nya.

 

Oleh itu apabila seorang muslim ingin mencintai Allah, hendaklah dia memikirkan sekian banyak kebaikan Allah kepadanya. Hendaklah dia berfikir dan merenung secara jujur dan berhati-hati terhadap kecenderungan manusia untuk lebih mudah melihat kejahatan daripada kebaikan.


Artikel ini diterbitkan untuk majalah Pesona Pengantin dan disediakan oleh Kapten Hafiz Firdaus Bin Abdullah, merupakan seorang juruterbang Malaysia Airlines dan beliau sangat meminati penulisan ilmiah berkaitan agama.

 

SUMBER : https://www.pesonapengantin.my/cintailah-pasanganmu-kerana-allah-kerana-dengan-itu-semuanya-akan-indah-2/?fbclid=IwAR098V7ftbKqvkLNjrlxw0xXfggEa5RzXpmbJ8g_t-S9jHmiC7ttqW_uHNA

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *