Tips Pengantin : Benarkah Waktu Bertunang, Baru Nampak Perangai Sebenar Pasangan?

Spread the love

3 Sebab Mengapa Putus Tunang

Terdapat beberapa faktor menyebabkan masalah ini berlaku di kalangan pasangan.

 

Hantaran terlalu tinggi

Faktor utama penyebab kepada permasalahan ini. Keluarga pihak lelaki tidak dapat memenuhi kehendak keluarga perempuan yang meletakkan wang tersebut yang begitu tinggi. Sedangkan pasangan perempuan tidak kisah sekiranya wang hantaran yang diberikan rendah mengikut kemampuan si lelaki. Ibubapa hari ini lebih mementingkan perbandingan taraf pendidikan anak-anak mereke. Makin tinggi taraf pendidikan anak mereka maka makin tinggilah harga hantaran yang bakal diletakkan.

Selain kedua-dua keluarga harus berbincang sebaiknya berkaitan wang hantaran ini agar ia mampu diberikan keluarga lelaki. Di sebelah perempuan pula haruslah bertimbang rasa dan memberikan sedikit waktu buat pasangan lelaki untuk mengumpul wang berkenaan.

 

Pinjam Bank

Kebanyakan lelaki apabila dalam keadaan tertekan atau stres mereka akan melakukan sesuatu itu tanpa berfikir panjang. Seperti yang terjadi dalam kalangan kita iaitu membuat pinjaman bank semata-mata untuk majlis perkahwinan. Sedangkan ia adalah satu kerugian yang membuatkan masalah anda kian bertambah. Ada tu, anak sudah masuk yang kelima sekalipun hutang belanja kahwin belum selesai dilunaskan.

 

Orang ketiga

Kewujudan pihak ketiga yang tidak disangka-sangka. Misalnya, kehadiran kekasih lama yang menjadi pengganggu dalam hubungan yang terbina membuatkan pasangan terpaksa memutuskan tali pertunangan tersebut. Oleh itu, diingatkan mereka yang sudah bertunang sentiasa membatasi tahap pergaulan sama ada dengan tunang sendiri ataupun rakan-rakan yang berlainan jantina.

 

Tidak memberi perhatian

Situasi ini juga sering terjadi ketika di alam pertunangan. Secara tiba-tiba si tunang tidak mempedulikan pasangannya dan ia menjadi lumrah dalam fasa pertunangan ini. Bukan itu saja, pelbagai helah dan taring yang mula terlihat selepas bertunang. Ada juga yang bertukar watak menjadi kaki panas baran dan sebagainya.

Sedangkan ketika bercinta semua itu belum lagi kelihatan. Sekiranya, pertunangan terputus, segala pemberian yang diberikan oleh lelaki tidak seharusnya dipulangkan semula. Kecuali mahar perkahwinan yang ada ketikanya diberikan awal oleh pihak lelaki. Wanita pula, haruslah menerima pinangan orang lain setelah pertunangan itu diputuskan secara rasmi oleh kedua-dua belah pihak.

 

 

SUMBER : https://www.pesonapengantin.my/benarkah-waktu-bertunang-baru-nampak-perangai-sebenar-pasangan/?fbclid=IwAR0WDrSzNYtzU6RbNIEgm-DPfEI8jNjrSsANtUUSsIEluFm2aK4_ER4Z34E

Post navigation

One thought on “Tips Pengantin : Benarkah Waktu Bertunang, Baru Nampak Perangai Sebenar Pasangan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *