Tips Pengantin : Setiap Kali Jiwa Rasa Resah & Terbeban, Amalkanlah Doa Diajar Nabi Ini

Spread the love

Jadi seorang mak-mak dan isteri bukannya mudah. Tanggungjawabnya cukup besar demi memastikan anak-anak dijaga sempurna dan suami dilayan sebaiknya. Adakalanya ketika ujian dan masalah datang melanda, rasa tak mampu untuk melakukan semua perkara. Ia membuatkan hati rasa sedih, jiwa merintih dan penuh keluh kesah. Apatah lagi jika diri dihimpit dengan kesempitan hidup, dibebani dengan masalah hutang keliling pinggang.


Namun, mak-mak janganlah berterusan begini.Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah berdoalah bersunguh-sungguh. Minta kepada Allah dengan sepenuh hati agar segala kesusahan, kerisauan, kesedihan dan bebanan hutang yang ada mudah untuk diselesaikan.


Pujuk hati atasi segala kekacauan jiwa tersebut dengan amalan doa yang diajar oleh Rasullah SAW ini untuk Abu Umammah ini.


Mak-mak boleh amalkan baca doa ini setiap kali selepas mengerjakan solat. Mahupun dibaca ketika dalam solat iaitu selepas Tahiyyat Akhir sebelum Salam.


Hadis Abu Said al-Khudri RA. Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya: “Rasulullah SAW telah masuki masjid. Tiba-tiba terdapat seorang sahabat bernama Abu Umamah RA sedang duduk di sana. Beliau bertanya: “Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat kau sedang duduk di dalam masjid sedangkan bukan luar waktu solat?” Abu Umamah menjawab:


“Dukacita dan hutang menyelubungiku wahai Rasulullah!” Rasulullah menjawab: “Mahukah kamu aku ajarkan kepada kamu satu doa jika kamu membacanya Allah akan menghilangkan rasa dukacitamu dan melangsaikan hutangmu.” Abu Umamah menjawab: “Sudah tentu, wahai Rasulullah.” Maka Baginda bersabda: “Ucapkanlah pada tiba waktu pada pagi dan petang bacaan ini:

 

MAKSUDNYA: “YA ALLAH, SESUNGGUHNYA AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI KEDUKAAN DAN KESEDIHAN. AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI SIFAT LEMAH DAN MALAS. AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI SIFAT PENGECUT DAN BAKHIL. DAN AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI BEBANAN HUTANG DAN PENINDASAN MANUSIA.”

 

Abu Umamah RA berkata: “Setelah membaca doa tersebut, Allah menghilangkan kedukaanku dan melunaskan hutangku.”


Riwayat Abu Daud (4/353)
Hadis ‘Aisyah R.Anha. Bahawa ‘Aisyah R.Anha memberitahu, bahawa Nabi SAW berdoa dalam solat sebelum salam:

 

MAKSUDNYA: “YA ALLAH! SESUNGGUHNYA AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARI AZAB KUBUR, DAN AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARI FITNAH DAJJAL, DAN AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARI FITNAH SEMASA HIDUP DAN SAAT KEMATIAN. YA ALLAH! SESUNGGUHNYA AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARI DARI PERBUATAN DOSA DAN KESUSAHAN HUTANG.”

 

Riwayat al-Bukhari (832) dan Muslim (129)


Imam al-Hafiz Ibn Hajar menyebut bahawa makna bagi kalimah maghram ialah dain iaitu hutang. Dikatakan yang dikehendaki dengan al-Maghram ialah apa yang diperhutangkan sama ada perkara harus atau tidak, kemudia orang yang berhutang tidak mampu untuk membayarnya.” Lihat: Ibn Hajar al-Asqalani. Fath al-Bari. jil 2. hlm. 371.


Daripada Suhail, beliau berkata: “Abu Soleh memerintahkan kepada kami apabila salah seorang di antara kami hendak tidur, hendaklah berbaring sebelah kanan kemudian mengucapkan:

 

MAKSUDNYA: “YA ALLAH! TUHAN YANG MENGUASAI LANGIT KETUJUH-TUJUH LANGIT, TUHAN YANG MENGUASAI ‘ARSY YANG AGUNG, TUHAN KAMI DAN TUHAN KEPADA SEGALA SESUATU. TUHAN YANG MEMBELAH BUTIR TUMBUH-TUMBUHAN DAN BIJI BENIH, TUHAN YANG MENURUNKAN TAURAT, INJIL DAN FURQAN (ALQURAN). AKU MEMOHON PERLINDUNGAN DENGAN-MU DARIPADA SEGALA KEJAHATAN SESUATU YANG ENGKAU MEMEGANG RAMBUT HADAPANNYA (YAKNI SEMUA MAKHLUK DIBAWAH KEKUASAAN ALLAH). YA ALLAH! ENGKAU-LAH YANG AWAL, SEBELUM-MU TIDAK ADA SESUATU. ENGKAULAH YANG TERAKHIR, SETELAH-MU TIDAKADA  SESUATU. ENGKAU-LAH YANG ZAHIR, TIDAK ADA SESUATU DIATAS-MU. EN GKAU-LAH YANG BATIN, TIDAK ADA SESUATU YANG TERLEPAS DARIPADA-MU. LANGSAIKANLAH HUTANG KAMI DAN BERILAH KEPADA KAMI KEKAYAAN HINGGA TERLEPAS DARIPADA KEFAKIRAN.”

 

Riwayat Muslim (2713)
Imam Nawawi rahimahullah menyebut: “Yang dikehendaki dengan maksud hutang adalah kewajiban pada Allah SWT dan kewajiban terhadap hamba seluruhnya, ianya merangkumi segalamacam  jenis kewajiban.” (Lihat: Abu Zakaria Muhyiddin Yahya bin Syarf al-Nawawi. Syarh alNawawi ‘ala Muslim. juz. 17. hlm. 36). Beirut. Dar Ihya’ al-Turath al-‘Arabi.


Hadis Ali RA. Daripada Ali RA, bahawa seorang hamba mukatab telah datang menemuinya dan berkata: “Sesungguhnya aku tidak mampu untuk melangsaikan hutang perjanjian dengan tuan aku (perjanjian kitabah iaitu antara hamba dengan tuannya untuk pembebasan dirinya), maka tolonglah aku! Maka Saidina Ali RA berkata: “Mahukah kamu aku ajarkan kepadamu doa yang telah Rasulullah SAW ajarkan kepada mereka. (Iaitu) Jika kamu dibebani hutang yang setinggi bukit, Allah akan selesaikanya untuk kamu? Saidina Ali berkata: “Katakanlah:

 

MAKSUDNYA: “YA ALLAH! CUKUPKANLAH AKU DENGAN DENGAN YANG HALAL DAN JAUHKANLAH AKU DARIPADA YANG HARAM, DAN CUKUPKANLAH AKU DENGAN KURNIAAN-MU DARIPADA BERGANTUNGKEPADA SELAIN-MU.” 

 

Riwayat al-Tirmizi. Hadis hasan sahih.
Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat memberikan kita kefahaman dan keyakinan kepada Allah SWT. Amiin.
Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Perseketuan

 

 

 

SUMBER : https://www.pesonapengantin.my/setiap-kali-jiwa-rasa-resah-terbeban-amalkanlah-doa-diajar-nabi-ini/

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *