Tips Pengantin : Tak Makan Malam, Bakal Pengantin Boleh Cepat Kurus?

Spread the love

Masih ramai yang sanggup berlapar apabila tiba waktu makan malam. Kenapa ya?

Ini kerana mereka beranggapan makan malam boleh menambah berat badan.


Namun, tanggapan itu sebenarnya tidak tepat. Sebenarnya, terdapat faktor-faktor lain seperti makan makanan berminyak, tinggi kalori dan faktor gaya hidup boleh menyumbang kepada kegemukan.


Tahukah anda makan malam sangat penting bagi melengkapkan pengambilan makanan yang mungkin tidak mencukupi pada siang hari seperti pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan susu.


Selain itu, ia juga penting untuk merapatkan kemesraan bersama ahli keluarga yang berkumpul pada waktu malam.


Makan malam juga mungkin salah satu cara untuk merehatkan fikiran selepas seharian penat bekerja.

Namun, untuk mengambil makan malam ini, anda harus tahu cara yang betul tanpa risau boleh menambah berat badan antaranya:

 


1. Makan mengikut keperluan
Salah satu faktor yang menyumbang kepada berlebihan berat badan adalah pengambilan makanan yang melebihi keperluan dalam sehari. Anda harus bijak mengambil makanan agar tidak melebihi keperluan kalori harian.


2. Jangan langkau waktu makan pada siang hari.
Melangkau waktu makan boleh menyebabkan kelaparan yang tidak terkawal dan membuatkan seseorang itu makan berlebihan semasa makan malam.


3. Jangan jadikan makan malam tempat melepaskan tekanan
Seharian berhadapan dengan pelbagai masalah membuatkan anda melepaskan tekanan ketika menjamu selera. Ia boleh mengakibatkan anda makan secara berlebihan.


4. Jangan makan ketika menonton televisyen
Amalan ini akan mengakibatkan anda cenderung mengambil makanan yang tinggi lemak dan kalori seperti aiskrim, coklat, kerepek, keropok dan sebagainya.

 


Panduan makan malam yang sihat perlu diamalkan:

 

1. Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng, berminyak dan berlemak.

2. Waktu makan malam yang sesuai di antara 6.30 petang hingga 8.30 malam. Sekiranya anda tidur lewat malam dan berasa lapar. Anda disarankan mengambil snek ringan sebelum masuk tidur seperti buah-buahan, roti, biskut dan segelas susu.
3. Ambil makanan yang seimbang. Pastikan hidangan anda mengandungi bijirin seperti nasi atau roti, ikan, ayam atau kekacang serta sayur-sayuran.

4. Ketahui saiz hidangan yang diambil. Makan malam sepatutnya membekalkan 400 hingga 500 kalori.

5. Elak mengambil teh atau kopi selepas makan malam boleh menyebabkan gangguan untuk melelapkan mata.

6. Sekiranya anda menghadiri jamuan makan malam, makan secara sederhana dengan mengambil saiz hidangan yang kecil. Pilih makanan yang lebih sihat dan utamakan buahbuahan dan air kosong.

 

 

 

SUMBER : https://www.pesonapengantin.my/tak-makan-malam-bakal-pengantin-boleh-cepat-kurus/?fbclid=IwAR349nLpcvwGDmCvSCmvIYPeeS2g8hO74r36SSE6vRD06OEEbMBy7MYRBoU

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *