Tips Pengantin : Ini Antara Amalan Boleh Dilakukan Kalau Nak Kumpul Banyak Pahala, Walaupun Sedang Dalam Haid

Spread the love

SOALAN: Bolehkah ustaz senaraikan perkara yang dibenarkan bagi wanita haid lakukan untuk tujuan ibadah?

 

JAWAPAN: 

Perkara yang dibenarkan untuk wanita yang haid dan nifas lakukan adalah mereka dibenarkan melakukan semua rukun serta kewajipan haji atau umrah kecuali tawaf mengelilingi Kaabah.

Mereka dibenarkan untuk berlalu (melintasi) kawasan dalam masjid dengan syarat memastikan kebersihan kawasan berkenaan terpelihara.

Mereka yang menghafal dan mengajar al-Quran adalah dibenarkan untuk memegang serta membaca al-Quran bagi memelihara hafalan daripada terlupa sementara yang lain boleh membaca serta memegang tafsir al-Quran.

Wanita haid juga digalakkan berzikir dengan ayat tertentu yang dipetik daripada sebahagian ayat alQuran atau hadis. Mereka boleh mendengar bacaan ayat suci al-Quran yang dikumandangkan oleh orang lain sama ada di televisyen, radio dan sebagainya.

Mereka boleh melakukan semua perkara dengan suami kecuali jimak. Ini berdasarkan sabda Nabi SAW: “ Lakukan apa sahaja (dalam pergaulan rumah tangga) kecuali persetubuhan.”

Mereka yang biasa melakukan qiamullail di pertengahan malam boleh memperbanyakkan doa sebagai gantian kepada solat yang diharamkan ke atas wanita haid.

SUMBER: BERITA HARIAN

 

Sumber : https://www.kashoorga.com/ini-antara-amalan-boleh-dilakukan-kalau-nak-kumpul-banyak-pahala-walaupun-sedang-dalam-haid/?fbclid=IwAR2xpecjQ3SMiabCu3fz_q-RtN5x_ffbchfB1qGb30pyU2QQKmePHJNXgtI 

Post navigation