Tips Pengantin : Wajarkah Ibu Nak Tahu Nafkah Zahir Yang Suami Berikan Pada Anaknya?

Spread the love

Saya nak tanya wajarkah seorang ibu bertanya berapakah nafkah zahir yg diberikan suami kepada saya. Dan sepanjang tempoh perkahwinan saya dengan suami, suami tak pernah memberi nafkah zahir kepada saya. Kami pernah berbincang mengenai hal ini, tapi disebabkan saya berkerja dan mempunyai wang sendiri kadang2 saya tak kisah suami nak bagi ke tidak kerana saya tau kemampuan kewangannya. Tetapi kalau kami keluar/ bercuti, suami yang akan keluarkan belanja untuk segala2nya. Adakah itu boleh dikira sebagai nafkah zahir?

 

Jawapan

 

Sebenarnya seorang ibu tiada hak untuk mengetahui berapa nafkah yang diberikan suami kepada isterinya kecuali bagi membantu menyelesaikan permasalahan yang mungkin timbul. Isu nafkah sebenarnya mudah dan ia bergantung kepada kemampuan suami selagi mana tidak terabai keperluan asas bagi seorang isteri.

 

Cuba renungi dan ambil faham mafhum hadis Rasulullah SAW ini : Daripada Rasulullah SAW bahawasanya baginda telah ditanya; Apakah hak seorang isteri ke atas suaminya? Rasulullah SAW menjawab: “Memberi makan bilamana kamu makan, memberi pakaian bilamana kamu berpakaian dan tidak memukul muka, tidak menghina dan tidak meninggalkannya melainkan di rumah yang menjadi tempat kediaman.” (Riwayat Ibn Majah)

 

Daripada hadis ini bolehlah kita fahami bahawa nafkah yang sebenarnya ialah apabila makan dan pakai yang merupakan keperluan asas kehidupan termasuk kediaman (sama ada disewa atau dibeli mengikut kemampuan) telah disediakan oleh suami dengan teratur maka itu telah dikira menunaikan hak tanggungjawab kepada isterinya. Berapa nilainya tidaklah penting, tetapi memadai mengikut kemampuan pendapatan suami.

 

Oleh itu bagi menunaikan hak nafkah ini, suami sebolehnya membeli keperluan rumah yang asasi dan jika sekiranya inginkan sedikit kemewahan bolehlah dibantu oleh isteri. Namun jika si isteri redha dan memahami situasi suami malah dia membantu dari segi kewangan dan tenaga untuk memberi kesenangan hidup berkeluarga yang dikongsi bersama, perkara itu adalah suatu kebaikan untuk dirinya (si isteri). Segala bantuannya itu akan dikira sedekah oleh Allah SWT.

 

Sumber : https://mohamadzakihalim.com

 

Sumber : https://www.pesonapengantin.my/wajarkah-ibu-nak-tahu-nafkah-zahir-yang-suami-berikan-pada-anaknya/?fbclid=IwAR2siYPome0yg9bajhCKf4ZQbCe9DIJmVrPX2ek7qKNPlzAK-2gKLbrLVug 

Post navigation