Tips Pengantin : Waktu- Waktu Terbaik & Afdal Seorang Isteri Berdoa Bila Rumahtangga Bermasalah

Spread the love

Apabila wanita bertukar status menjadi seorang isteri, tak ada impian lain yang dia impikan melainkan mengharapkan suaminya boleh jadi ketua keluarga terbaik. Namun, percaya tak kuasa doa seorang isteri dalam rumah tangga yang bermasalah?

 

TIDAK SEMUA SUAMI MEMAHAMI

Namun tak semua isteri beruntung dapat suami yang memahami, kadang ada sesetengah isteri terpaksa buat semua kerja sampai ke malam. Malah kalau dibelek pada wajah isteri, nampak muka tak tertanggung rasa penat tetapi masih gigih melayan karenah anak dan suami yang sesekali balik lambat. Jadi si isteri masih setia menunggu sampai tertidur di ruang tamu. Itulah… berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Bersyukurlah jika ada suami yang faham, bertimbang rasa dan mahu sama-sama meringankan beban. Dan seharusnya para isteri rasa bertuah jika memiliki suami yang baik kerana lelaki sebegini sudah hampir pupus.

 

TANGGUGJAWAB ISTERI UNTUK MENEGUR

Andai suami nampak leka dan jauh dari ibadat yang mana solat pun dilambat-lambatkan, malah ke masjid pun kurang… maka inilah tanggung jawab yang isteri kena betulkan. Macam mana dan apa yang patut buat, renungkan perkongsian daripada Muhammad Ahmad ini…

Makbulnya Doa Seorang Isteri : Isteri WAJIB doa sungguh-sungguh untuk suami agar jadi PEMIMPIN yang terbaik untuk keluarga ini. Jika bukan isteri siapa lagi untuk doakan suami. Jika sebelum ini banyak kebaikan yang ada pada suami kenapa hari ini kita mahu bicara keburukannya? Bicara dan mengadulah kepada الله.

 

MENGADU PADA YANG ESA

Mengadu dengan penuh linangan air mata,dengan penuh keikhlasan. Mengadu kepada manusia adakalanya ia menyakitkan. Bila Dan Cara Doakan Suami : Sambil masak doa untuk suami, ketika basuh baju doa untuk suami. Kalau pegang tangan suami doa untuk suami. Tatap wajah suami, bicaralah dengan lemah lembut dan luahkanlah dengan linangan air mata. Wahai yang bergelar isteri, bangunlah untuk 2 rakaat doalah untuk suamimu saat dia sedang tidur: “ya الله ini suami saya, saya sayang dia lebih dari diri saya, banyak kebaikan dia untuk saya. ya الله ampunilah segala dosa dia, jadikanlah dia suami yang baik, yang taat segala perintahMU.

 

SUMBER : https://www.pesonapengantin.my/waktu-waktu-terbaik-afdal-seorang-isteri-berdoa-bila-rumahtangga-bermasalah/?fbclid=IwAR1OxSK0js6khIw6kjF1t6OvZIbNzlBoIWg7BwJD1FXwCL7WCFiqLJVVkL0

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *